At ordne vasketøj rangerer sikkert sjældent højt på listen hjemme hos dig. Det er ikke så underligt, for der er både lækre brunches, solrige ferier, shoppingture med ømme fødder og meget andet, der er sjovere at bruge tiden på. Du kan dog gøre din oplevelse med ugens vasketøj både en del lettere og en del grønnere.

Her kan du blive klogere på fordelene ved at tørretumbler og at tørre i det fri, samt hvordan du laver bedre valg for din pengepung og miljøet.

Fordele ved at bruge en tørretumbler

Hvem elsker ikke at vikle sig ind i et blødt, lunt håndklæde lige fra tørretumbleren? Det er ren luksus, men også en dyr fornøjelse at have tørretumbler i hjemmet. I gennemsnit skal du regne med, at det koster dig omkring 5,5 kroner, hver gang du tørrer tøj i en tørretumbler med A-mærket. Hvis det er en A+++-mærket maskine, skal du afsætte cirka 2 kroner.

Hvis I er en familie af en betydelig størrelse, der vasker tøj flere gange om ugen, løber det hurtigt op på strømregningen.

Kondenstørretumblere, som efterhånden er ved at være de mest almindelige i de danske hjem, er desuden et mere energivenligt valg. Alternativet er en aftrækstumbler. Som børnefamilie kan man også hurtigt komme til at overfylde tørretumbleren for at få det kedelige gøremål ud af livet – Men en overfyldt tørretumbler tager længere tid om at blive færdig og er dermed dyrere og dårligere for miljøet.

Du kan desuden anvende de smarte tørrebolde, der er beregnede til at fordele tøjet og løfte det i centrifugeringen. Det forkorter tørretiden.

Fordele ved at bruge tørrestativ

Hvis du er miljøbevidst af overbevisning, ved du sikkert allerede, at tørrestativet er det langt grønnere valg. Det er den måske mest åbenlyse grund til at vælge tørrestativet til, for det er det kræver ingen strøm. Den eneste udgift er også et par meter tørresnor og et par tøjklemmer, som du kan få for håndører i de fleste supermarkeder. Tørretumbleren er en af de største strømslugere i hjemmet. Der er derfor også en del penge at hente i det månedlige budget ved at overgå til snor og klemmer.

Det gør sig også gældende, hvis du blot overvejer din brug af tørretumbleren og måske lader dit vasketøj tørre udenfor et par gange om måneden. Husk på, at selv den lille ændring også har ret, og du vil med sikkerhed se resultater på regningen uanset. Det ene udelukker altså ikke det andet.

At hænge tøj op og tage tøj ned fra tøjsnoren udenfor kan desuden være en hyggelig aktivitet for de mindste, især om sommeren hvor vejret alligevel er godt. Det er en god idé at få børnene involveret i de daglige pligter, og hvad er bedre end at gøre dem til kvalitetstid sammen?

Kig efter energimærket

Det bedste råd, hvis du alligevel gerne vil have en tørretumbler i hjemmet, hvad enten det er som alternativ eller fuldtidsløsning, er at kigge efter energimærket. Jo bedre klasse, og jo grønnere mærket er, desto bedre er det for miljøet.